project-03

Очен преглед – какво трябва да знаем за него?

Въпреки че понятието очни прегледи включва в себе си голям набор от специализирани офтамологични изследвания, най-често приетото е под наименованието очен преглед, да визираме диоптрични прегледи  или познати още като прегледи за очила.

Очните прегледи са рутинен вид прегледи, които нямат за цел да подобрят общото състояние. Казано по-просто няма нужда да изпитвате някакви специфични проблеми и симптоми, за да посетите лекар офтамолог и да си направите очен преглед.

За съжаление практиката показва точно обратното явление. По-голямата част от прегледите, които извършваме в нашите оптики са такива с анамнеза и придружаващи симптоми, а не профилактични.

Как протича един очен преглед?

Както вече споменахме, в повечето случаи, хората които идват за очен преглед, вече имат изразени оплаквания и симптоми. Първото нещо, с което се запознава лекарят, който ще води
изследването е общото състояние и симптомите на пациента.

Важно! Имайте предвид, че очните прегледи са взаимен процес. Лекарят използва най-модерно оборудване, но то не може да даде правилната диагноза, без вашето активно съдействие. Ето защо молим нашите пациенти да не се срамуват и/или да крият информация за тяхното състояние.

очен преглед
След като се запознае със състоянието на пациента, офталмологът се нуждае от серия други въпроси, които са от решаващо значение за правилното протичане на очния преглед.

За да измери каква е зрителната ви острота, вашият офталмолог трябва да направи серия измервания, които включват най-често следните стъпки:

 

 • Авторефрактометрия – това е вид компютърно измерване на зренето. То е безболезнено и не изисква специфична подготовка. Това изследване проверява способността на окото да се фокусира върху светлина. Тази поцедура се използва за измерване на текущото състояние на окото, като определя дали имате наличие на далекогледство или късогледство. Авторефрактометрията се използва често като начална стъпка по време на очен преглед, преди пациентът да подлежи на допълнителни тестове за потвърждаване и детайлна оценка на зрителните проблеми.
 • Използване на таблица със символи: Това е може би най-разпознаваемият вид преглед, известен още като Snellen chart. Тази част от очния преглед представлява таблица съдържаща редица от букви, числа и символи, които са подредени в определени размери. Тази част от очния преглед, винаги следва следната последователност – символите се четат отгоре надолу, първо с едното око, после с другото. Офтамологът записва най-малкият ред символи, които може да прочете пациентът. Вследствие на тези резултати, данните от авторефрактометричното изследване, както и от отговорите на въпросите, следва определяне на диоптъра.

 

Колко време отнема очния преглед?

Професионалните очни прегледи, които не са установил по-дълбок проблем, стандартно отнемат между 15 – 30 минути. Както вече споменахме целият процес стандартен очен преглед е взаимен процес. Ако Вие давате правилна информация на лекаря, прегледът ще бъде по-кратък. Ако обаче по време на очните прегледи, специалистът усети, че информацията, която му давате е неточна, чудите се прекалено или изпитвате чувство на срам, той ще Ви зададе допълнителни въпроси, с които да се увери, че му давате правилната информация.
Не забравяйте, че очните прегледи имат за цел да подобрят Вашето състояние. Ако имате някакви въпроси или неясноти, питайте, нашите лекари обичат да отговарят на всякакви въпроси.

Колко често трябва да се прави очен преглед?

На този въпрос не можем да дадем конкретен отговор. Има прекалено много условности, от които зависи честотата на очните прегледи. Най-често те са свързани с предразположението на пациентите към рисковите фактори, възраст, пол и др.

Ще се опитаме да обобщим най-честите възрастови групи, спрямо най-последните офтамологични препоръки. Имайте предвид, че тези препоръки са обобщителни, ако изпитвате някакви симптоми на смущения на очното здраве, потърсете лекарски съвет веднага.

 

За деца от 8 до 18 годни:

 • ако нямат придружаващи оплаквания, за децата е общоприето, че могат да си правят очни прегледи по-рядко – един преглед на всеки две години е оптимално.

 

За хора между 18 и 60 години:

 • ако нямат придружаващи оплаквания, свързани с очите, е препоръчителното за тази възрастова група да правят очни прегледи поне един път в годината. През този период възрастовите промени, както и рисковите фактори за увреждане на зрението са най-високи. Ето защо очни прегледи един път в годината са санитарният минимум, в който трябва да преглеждате зрението си.

 

За хора 60 + години:

 • за хората в тази възрастова група, липсата на смущения в очите са прецедент. Това е и най-рисовата фаза за по-сериозни зрителни заболявания като глаукома (линк), макуаларна дегенерация, катарка (линк) и др. Препоръчителната честота на очните прегледи след 60 години е два пъти на година.

 

Въпреки класифицирането им по възрастови групи, няма единно мнение колко често трябва да си правим очни прегледи. С напредване на цифровизацията, времето, което прекарваме (от ранна детска възраст) пред мобилни устройства, компютри, телевизори и т.н., увеличава и риска за очното ни здраве. Натоварването на очите ни днес е по-голямо от когато и да било.
Това разбира се води и до все по-голяма нужда от правилната и навременна профилактика на очите и все по-чести очни прегледи.

Колко струва един очен преглед?

Нашите диоптрични очни прегледи струват 30 лв.

Защо вашият очен преглед не е безплатен?

Много наши колеги започнаха да практикуват следната схема – получаваш безплатен преглед, ако си закупиш очила.
Ние сме строго против този модел на работа. Според нас тази практика е неетична.

Нашата главна цел е очният преглед да бъде направен под висок етичен стандарт, с главната цел – пациентът да получи правилната диагноза, ако такава бъде установена.

За нас пациентът е пациент на първо място, а след това е клиент.

Разбира се, за да продължаваме да извършваме нашата дейност, бизнес моделът ни включва и това да си закупите диоптрични очила. Но това е на второ място. Представете си, ако отидете на травматолог и той ви каже, че ще Ви подари прегледа само, ако Ви сложи гипс, ще имате ли съмнения, относно неговата коректност в определяне на диагнозата Ви?
Ние също, за това прегледа при нас е платен.

Ние правим нашите отстъпки чисто и прозрачно при изработката на диоптрични очила и те са обсъдени с Вас предварително.

Как да се подготвим преди очен преглед?

Подготовката преди очния преглед от страна на пациента е най-често неглижираният процес. Има редица неща, които трябва да направите преди самия преглед.

Най-често нашите пациенти са забравили вкъщи рецептата от предишния си очен преглед. Както вече споменахме очния лекар трябва с ваша помощ да определи състоянието на вашите очи. Колкото повече информация в тази посока му предоставите, толкова повече неговата диагноза ще е правилна. Това важи в пълна сила и за лекарства и медикаменти, които взимате в този период.

Предоставяме Ви кратък списък  неща, които да подготвите, ако Ви предстои очен преглед:

 1. стари диоптрични очила (независимо дали са за близо, далеч или прогресивни);
 2. списък на лекарства, които взимате в момента (най-добре с рецепта), ако не пазите рецептата, можете да донесете кутийките или самите лекарства с Вас;
 3. рецепта и/ или епикриза от предишен очен преглед;
 4. проверете по колко време на ден използвате електронни устройства. Голяма част от хората нямат представа по колко часа на ден използват мобилния си телефон и друди електронни устройства. Повечето хора отговарят механично, без да се замислят над това. В съвременните устройства има вградена опция за показване на времето прекарано само пред мобилния Ви телефон – проверете го.
 5. списък с въпроси (оплаквания, наблюдения, притеснения), които искате да споделите с вашия очен лекар;
 6. ако имате възможност вземете някой приятел или придружител с Вас, понякога за по-детайлни очни прегледи се налага разширяване на зениците. Това води до временен дискомфорт като замаяност. В подобен случай не се препоръчва шофиране поне 12 часа след разширяване на зеницата.
  – ако носите контактни лещи, трябва да ги свалите поне 12 часа преди самия преглед, като най-оптимален вариант препоръчваме поне 24 часа да не сте носили лещи.