Categories Uncategorized
Смяна на дръжка, ремонт на очила

Ремонт на очила + 5 съвета как да удължим живота им

Очилата не само подобряват нашето зрение, но и допълват ежедневния ни външен вид. Диоптричните очила са един от най-носените и ежедневно натоварвани аксесоари.

За разлика от много други аксесоари, обаче, очилата изискват редовна поддръжка и понякога—ремонт, за да гарантират оптимално зрение и комфорт. Добре поддържаните очила могат да Ви спестят редица проблеми от некомфортност при носене, до проблеми със зрението. В следващите редове ще ви дадем подробна информация за ремонт на очила + 5 съвета как да удължим живота им.

Подходящите ремонтни услуги са съществени, защото те възстановяват и подобряват функционалността на вашите очила. Независимо дали става въпрос за корекция на дребни дефекти като притягане на винт, смяна на нелички, смяна на накрайници или почистване в ултразвук, професионалният ремонт удължава живота на вашите рамки. Подходящите интервенции могат да предотвратят и по-сериозни увреждания, които биха наложили скъпоструваща замяна на цели очила.

Кога имаме нужда от ремонт на очила?

Колкото по-рано установите, че имате нужда от ремонт на Вашите очила, толкова по-голяма е вероятността ремонтът им да е лесен, бързи и ефективен.  Ето няколко индикатора, които могат да ви подскажат, че е време за посещение в оптиката:

  • Луфт в шарнирите: Ако забележите, че дръжките на очилата започват да се разхлабват и не стоят в една равнина като преди, това може да е знак, че очилата се нуждаят от корекция.

  • Драскотини по стъклата: Въпреки че дребни драскотини могат да изглеждат незначителни, те могат сериозно да навредят на вашето зрение, особено при шофиране през нощта или работа с компютър. Смяната на стъклата може да възстанови качеството на вашето зрение.

  • Дискомфорт при носене: Ако очилата започнат да причиняват дискомфорт около ушите или носа, това може да означава, че наносниците или накрайниците на дръжките са износени и се нуждаят от подмяна.

  • Промени в зрението: Понякога усещането, че вашето зрение е “по-лошо”, може да е свързано с дефекти или драскотини по повърхноста на стъклата или тяхното позициониране. Регулярният преглед и евентуален ремонт могат да коригират тези проблеми.

 

Ако имате и най-малки съмнения, че имате нужда от ремонт на очила, посетете ни. Нашата консултация е напълно безплатна. Бързите действия при първи признаци на износване или повреда, можете значително да удължат живота на вашите очила.

Какви видове ремонт на очила можете да намерите при нас?

Ремонтите на очила могат да варират значително в зависимост от типа повреда и частите, които се нуждаят от подмяна или корекция. Най-често използваните ремонти са:

Смяна на Шарнир

Шарнирите на очилата са критични за тяхната функционалност, тъй като позволяват на дръжките да се отварят и затварят без усилие. С времето и при неправилна употреба-сваляне с една ръка, шарнирите могат да се отпуснат или дори да се счупят, което налага тяхната смяна. Процесът на смяна обикновено включва отстраняване на старите шарнири и монтиране на нови, което трябва да се извърши от квалифициран техник. Необходимостта от смяна на шарнир обикновено се идентифицира по разхлабването на дръжките или затрудненото им отваряне и затваряне. Подмяната на шарнира не само възстановява удобството и функционалността на очилата, но и предотвратява възможността за по-сериозни повреди, които могат да възникнат при продължителна употреба на повредени компоненти.

Смяна на дръжка, ремонт на очила

Корекция на Дръжки

Дръжките на очилата могат да се повредят от ежедневната употреба, падане или неправилно съхранение. Корекцията на дръжките често е необходима, за да се гарантира, че очилата отново ще пасват правилно на лицето.

Смяна на Наносници

Наносниците са малки силиконови подложки, които се намират на моста на очилата и помагат за тяхното удобно прилягане на носа. Честите причини за смяна на наносниците включват износване, загуба на еластичност или алергични реакции към материала. Смяната обикновено е бърза и лесна процедура, която може значително да подобри комфорта на носене на очилата.

Смяна на стъкло, ремонт на рамки

Смяна на Стъкла

Стъклата на очилата могат да се повредят от драскотини, счупване или износване на антирефлексното покритие. Смяната на стъклата е важна, за да се осигури чисто зрение и защита на очите. Процесът включва избор на нови стъкла, които да отговарят на нуждите ви и да са съвместими с рамката. Причините за смяна на стъклата, освен повреждане на покритието им е и смяната на диоптър. Това е сравнително

Ремонт или Смяна на Мост на Очилата

Мостът на очилата е съществена част, която поддържа стъклата на място и помага на очилата да се прилягат комфортно на лицето. Повредите на моста могат да доведат до неудобство или дори да направят очилата неизползваеми. Ремонтът на такъв вид повреда е възможен само при метални очила. Той може да включва заваряване или пълна подмяна на моста- при рамки тип глазант, в зависимост от материала и вида на повреда. Често подобни ремонти са трудоемки и скъпи и замяната с нови рамки е за предпочитане. Разбира се има случаи, в които клиентите ни предпочитат този вид ремонт пред замяната с нови рамки. В подобни случаи ремонтът на мост може да отнеме от няколко дни, до една седмица.

При нас можете да намерите още редица други ремонтни дейности като поставяне на антиалергични шлаухи на дръжките, заварка на титанови рамки, почистване на очилата с ултразвук и др.

Как да предпазим нашите очила от повреда?

Ефективната грижа и съхранение на очилата са критични за удължаването на техния живот. Следвайте долните 5 съвета и увеличете живота на Вашите очила значително:

  1. Използване на калъф: Винаги съхранявайте очилата в твърд калъф, когато не ги използвате. Това предпазва стъклата от драскотини и рамките от счупване при случайни удари или падане.

  2. Почистване с подходящи материали: Използвайте микрофибърна кърпа и специално предназначени разтвори за почистване на очила. Избягвайте домакински препарати и мокри кърпички, които могат да увредят покритията на стъклата. 

  3. Сваляне на очилата: Сваляйте очилата си винаги с две ръце успоредно напред, за да предотвратите изкривяване на рамките. Това намалява напрежението върху шарнирите и предотвратява тяхното счупване.
  4. Избягване на екстремни температури: Не оставяйте очилата си на места с висока температура, като например автомобилни табла, сауна, парна баня и др. Топлината може да деформира рамките и да увреди покритията на стъклата.
  5. Редовни проверки: Посещавайте оптика регулярно за проверка на състоянието на очилата. Малки корекции на рамките или притягане на винтовете могат да предотвратят по-големи повреди в бъдеще.

 

Ремонтът на очила е важен аспект от поддържането на вашето зрение и комфорт. Разбирането на различните видове ремонти и това кога и как те се извършват може да ви помогне да удължите живота на вашите очила и да гарантираме, че те винаги функционират най-добре. Независимо дали става въпрос за корекция, смяна на винт или  смяна на стъкла, професионалната помощ е незаменима.

Ако имате нужда от ремонт на очила или искате да се консултирате относно поддръжката на вашите рамки, не се колебайте да посетите нашата оптика. Ние сме тук, за да ви предложим експертна помощ.

Свържете се с нас днес за консултация и за да научите повече за нашите услуги.

Ако имате някакви въпроси, с радост ще отговорим на тях. Пишете ни или ни се обадете. Очакваме Ви.